خواستگاری و آثار حقوقی آن

خواستگاری و آثار حقوقی آن

خواستگاری و آثار حقوقی آن


با بررسی موضوع خواستگاری و آثار حقوقی آن همراه شما هستیم.

خواستگاری چیست؟

برای انتخاب همسر و تشکیل خانواده، ابتدا مرد به خواستگاری زن مورد نظر خویش می رود و تمایل خود را برای ازدواج با وی اعلام می دارد. این رسمی دیرینه و دامنه دار است که مطابق فطرت و منش انسانی در تمام جوامع بشری همواره جریان داشته است. از این رو خواستگاری را به پیشنهاد ازدواج از طرف مرد تعریف کرده اند، که به عبارت دقیق تر، تقاضای مرد برای ازدواج با زنی معین و خالی از موانع شرعی می باشد. خواستگاری گاه به سادگی انجام می شود، ولی بطور غالب همراه با آداب و رسوم و طی مراسمی خاص برگزار می شود، تا مرد و زن همدیگر را ببینند و با وضعیت، روحیات و شرایط یکدیگر آشنا شوند و نیز درباره زندگی آینده خود گفتگو کنند و چنانچه شرط یا وصفی را مدّ نظر دارند، مشخص نمایند. البته در بیشتر موارد خویشان نزدیک طرفین در این مراسم حضور دارند و با آنان در انتخاب همسر مناسب و رسیدن به توافقی شایسته، همراهی و همفکری می کنند. سرانجام زمانی که زن (یا شخصی که از ناحیه او مجاز است) به درخواست مرد پاسخ مثبت داد و زن و مرد به توافق رسیدند، درباره عقد نکاح وعده می دهند و از این پس وارد مرحله ای به نام «نامزدی» می شوند.

به موجب قانون مدنی، هر زنی را که خالی از موانع نکاح باشد میتوان خواستگاری نمود؛ خواستگاری اگر منجر به نامزدی شود که درواقع وعده ازدواج می باشد و این وعده وفق قانون مدنی، ایجاد علقه زوجیت نمی‌‌ کند اگر چه تمام یا قسمتی از مهریه که بین طرفین برای موقع ازدواج مقرر گردیده پرداخته شده ‌باشد بنابراین هر یک از زن و مرد مادام که عقد نکاح جاری نشده می‌‌ تواند از وصلت امتناع کند و طرف دیگر نمی‌ تواند به هیچ وجه او را مجبور به ازدواج کرده یا از جهت صرف امتناع از وصلت مطالبه خسارتی نماید.

خروج از کشور بدون اجازه پدر

خواستگاری زن از مرد

اگرچه عرفا و شرعا همیشه تقاضای ازدواج از سوی مرد نسبت به زن بوده است اما عقلا خواستگاری از طرف زنان نیز، همراه با اولیاء شرعی آنان مانعی ندارد و دارای اشکال قانونی یا شرعی نیست.

جهت دریافت مشاوره در خصوص خواستگاری و آثار حقوقی آن با گروه مشاوره تخصصی موسسه مهر پارسیان از طریق شماره تماس های 88663925-88663926-88663927 با ما در ارتباط باشید.

خواستگاری از چه کسی جایز نیست؟

اگر ازدواج با زنی در قانون ممنوع شمرده شده باشد، خواستگاری از وی نیز ممنوع و حرام است. مانند: ازدواج با عمه یا خاله و یا ازدواج با همسر دیگری یا زنی که در دوران عده رجعی به سر می‌ برد.

*مطابق قانون مدنی، هر زنی را که خالی از موانع نکاح باشد میتوان خواستگاری نمود.

نگاهی به تعهدات الزام آور خواستگاری

خواستگاری حتی در صورت اعلام قبول طرف مقابل، رابطه ی زوجیت ایجاد نمی‌ کند. زیرا از دیدگاه حقوقی، تا زمانی که صیغه عقد نکاح بین زن و مرد جاری نشده است، آن ها نسبت به هم بیگانه تلقی می‌ شوند حتی اگر خواستگاری صورت گرفته و مورد قبول نیز واقع شده است.

*همانطور که پیشتر نیز ذکر شد، پذیرفتن خواستگاری به معنی وعده‌ی ازدواج است.

وعده ازدواج، قابل عدول است اما به هر صورت پشیمانی از ازدواج و عدول از وعده ازدواج برای هیچ یک از طرفین ایجاد تعهد نمی‌ کند و هر یک از طرفین به راحتی می‌ توانند از اقدامات بعدی در باب ازدواج و ادامه ی رفت و آمد خودداری نمایند. حتی اگر تمام مهریه یا بخشی از آن به زن پرداخت شده باشد.

نمونه نظریه داوری پرونده طلاق

قواعد حقوقی و قوانین خواستگاری

نکته مهم این است که در صورت بهم خوردن وصلت، اگر تمام یا قسمتی از مهریه به دختر پرداخت شده باشد، قابل استرداد است و میتوان آن را باز پس گرفت.

اگر هم به لحاظ محرمیت دختر و پسر، صیغه عقد جاری شده باشد، نیمی از مهریه قابل استرداد است.

بنابراین مادام که طرفین به عقد هم در نیامده‌ اند، می‌ توانند از ازدواج منصرف شوند و هیچ یک نمی‌ توانند طرف مقابل را مجبور به ازدواج با خود نماید.

مجازات وعده دروغ ازدواج

برخی می‌ گویند قبول خواستگاری از طرف مقابل، برای خواستگار ایجاد حق می‌ نماید و از نظر تکلیفی مانع خواستگاری دیگران می‌ شود.

مطابق نظر اکثریت علمای فقهی، اصرار به دیگری، تجاوز به حق خواستگار و خواستگاری از زنی که شخص دیگری از وی خواستگاری کرده است ممنوع و حرام است. مگر اینکه خواستگار از ازدواج با زن صرف نظر کند، یا اذن خواستگاری بدهد. به علاوه اینکه از نظر اخلاقی نیز این امر ناپسند است.

نامزدی چیست؟

نامزدی دورانی است که پس از توافق دو نفر برای ازدواج در آینده آغاز می‌ شود. قرارداد نامزدی موجب پیدایش یک تعهد اخلاقی، نوعی نسبت خویشاوندی و آثار حقوقی می‌ شود.

بعد از مرحله خواستگاری، اگر زن با پیشنهاد ازدواج مرد موافقت نماید، در اصطلاح عرف با هم «نامزد» می‌ شوند.

به عبارت دیگر، نامزدی قراردادی است که بین پسر و دختر بسته می‌ شود که در آن دو طرف به هم قول دهند که با هم ازدواج کنند. این قرارداد وعده نکاح نیز نامیده شده است و قراردادی جایز است که هر یک از دو طرف می‌ توانند از آن عدول نمایند.

تقسیم ارث پدر قبل از فوت

آثار حقوقی نامزدی چیست؟

قواعد راجع به نامزدی در قانون مدنی آمده و از قانون مدنی سوئیس الهام گرفته‌ است. به موجب این مقررات نامزدی یک عقد جایز است و هر یک از دو طرف می‌ توانند آن را فسخ کرده و از ازدواج صرف نظر کنند.

با این حال در صورتی که شخصی نامزدی را بدون علت موجهی بر هم زند، شخص دیگر می‌ تواند مخارج متعارفی را که برای ازدواج متحمل شده از او مطالبه کند.

همچنین در صورت برهم‌ خوردن نامزدی، هر یک از دو شخص و والدین آن‌ ها می‌ توانند هدایایی را که در دوران نامزدی به یکدیگر داده‌ اند باز پس گیرند.

شکایت فریب در ازدواج

گرچه زیان دیده از عدول وعده ازدواج، می‌ تواند برابر قوانین مسئولیت مدنی خسارت خود را از فاعل، مطالبه نماید، اما در عمل گرفتن خسارت و اثبات ورود زیان بسیار سخت است، زیرا هر یک از نامزدها حق عدول از وعده ازدواج را دارند.

بنابراین صاحب حق نباید زیان‌ های ناشی از اجرای حق خویش را پرداخت کند، مگر این که از حق خود سوء استفاده کرده باشد و مرتکب تقصیر شده باشد که در این صورت نیز، طرف مقابل باید تقصیر را نیز اثبات کند.

طرفی که از به هم خوردن نامزدی، آسیب روحی دیده است، می‌ تواند از طرف مقابل درخواست خسارت معنوی نماید.

جهت دریافت مشاوره در خصوص خواستگاری و آثار حقوقی آن با گروه مشاوره تخصصی موسسه مهر پارسیان از طریق شماره تماس های 88663925-88663926-88663927 با ما در ارتباط باشید.

پس دادن هدایای نامزدی

در قانون مدنی ما، بدین شرح پیش‌ بینی شده است که هر یک از نامزدها می‌ تواند در صورت بهم خوردن وصلت، هدایایی را که برای ازدواج به طرف دیگر یا والدین او داده است، مطالبه کند.

مجازات انتشار فیلم مستهجن

اگر عین هدایا موجود نباشد، هدیه‌ دهنده مستحق دریافت قیمت هدایایی خواهد بود که از روی عادت نگه داشته می‌ شوند، مگر اینکه آن هدایا بدون تقصیر طرف دیگر از بین رفته باشند.

خواستگاری

بنابراین هدایای نامزدی یا از روی عادت قابل نگهداری هستند، که میتوان عین یا قیمت آن را پس گرفت مانند: لباس، پارچه و جواهرات و غیره… یا وسایل مصرف‌ شدنی و غیر قابل نگهداری هستند، مانند: گل و شیرینی که قابل پس‌ گیری نمی‌ باشند.

*نکته قابل ذکر آن که اگر نامزدی در اثر فوت یکی از طرفین بر هم خورد، طرف مقابل نمی‌ تواند هدایا را پس بگیرد.

دریافت خسارت جشن نامزدی

امروزه در دوره نامزدی افراد مبالغی را برای برگزاری جشن نامزدی هزینه می‌ کنند.

گاه نیز میزان این هزینه ها بسیار گزاف می‌ باشد. بنابراین اگر متحمل هزینه ای برای برگزاری جشن نامزدی شدید در صورت به هم خوردن وصلت، می‌ توانید مبالغ هزینه شده را از طرف مقابل دریافت کنید.

نقش وکیل در تنظیم توافقات خواستگاری

با توجه به اهمیت بسیار زیاد عقد نکاح در تعیین آینده‌ زن و مرد و آثار حقوقی پس از آن که امری سرنوشت ساز محسوب می‌ شود، توصیه ما به شما این است که از مشاوره حقوقی خواستگاری توسط وکلای خانواده و مشاورین زبده استفاده نمائید زیرا با آگاهی و اطلاع از آثار حقوقی خواستگاری می‌ توانید از وقوع تبعات و آثار منفی احتمالی پس از خواستگاری، پیشگیری نمایید.

عدول از بخشش مهریه

مشاوران و تیم وکلای موسسه حقوقی بین‌ المللی مهر پارسیان در عرصه ارائه مشاوره توافقات حقوقی خواستگاری آمادگی کامل دارد، در صورت لزوم با ما تماس بگیرید.

جهت دریافت مشاوره در خصوص خواستگاری و آثار حقوقی آن با گروه مشاوره تخصصی موسسه مهر پارسیان از طریق شماره تماس های 88663925-88663926-88663927 با ما در ارتباط باشید.

خواستگاری از کدام زنان غیر قانونی است؟

به لحاظ قانونی خواستگاری از زن شوهردار غیر مجاز است.

در مدت عده میتوان از زن خواستگاری کرد ؟

در این رابطه حکمی در قانون مدنی اشاره نشده است؛ با این حال به صورت صریح نمیتوان در طول مدت عده از زن خواستگاری کرد.
_

نشانی دفتر وکالت وکیل آنلاین در تهران

_

میدان ونک- ابتدای بزرگراه حقانی- خیابان گاندی جنوبی- خیابان چهاردهم- پلاک 14- طبقه 4- واحد 9 و 10

تلفن‌ های تماس ثابت با دفتر موسسه مهر پارسیان (محمدرضا مهری متانکلائی) در تهران

تماس با دفتر وکیل آنلاین خارج از ساعات اداری و تعطیلات و ارسال پیام از طریق خط تلفن همراه

ارسال پیام از طریق شماره واتس اپ و تلگرام

پس از ارسال پیام شکیبا باشید تا جهت وقت مشاوره حضوری یا آنلاین هماهنگی صورت گیرد
حداکثر ظرف 12 ساعت وقت مشاوره تنظیم و به شما اعلام خواهد شد
دفتر وکالت مهر پارسیان – محمدرضا مهری متانکلائی وکیل پایه یک دادگستری

خدمات دفتر وکالت و امور حقوقی بین المللی محمدرضا مهری متانکلائی

مشاوره حقوقی آنلاین با وکلای پایه یک دادگستری در موضوعات تخصصی در همه ساعات شبانه روز
مشاوره حقوقی حضوری با وکیل تخصصی جرائم اقتصادی
قبول وکالت دادگستری بدون حضور موکل در دفتر وکیل
خدمات وکالت ایرانیان خارج از کشور در ایران
خدمات وکالت ایرانیان در سایر کشورها توسط وکیل رسمی
معرفی بهترین وکیل مهاجرت بین المللی در تهران
بهترین وکیل کیفری تهران
بهترین وکیل ملکی تهران
بهترین وکیل دعاوی پولی و بانکی تهران
بهترین وکیل خانواده تهران
بهترین وکیل دادگاه تجدیدنظر
بهترین وکیل اعاده دادرسی و دیوان عالی کشور
بهترین وکیل فرجام خواهی

5/5 - (11 امتیاز)

4 دیدگاه

  • سلام. من به مدت پنج ماه با آقایی نامزد بودم و به دلیل اختلافات خانوادگی و عدم وجود تفاهم بین ما تصمیم به جدایی از یکدیگر گرفتیم و نامزدی را برهم زدیم. سوال من این است که تکلیف هدایایی که در دوران نامزدی به یکدیگر داده‌ایم، چه می‌شود؟

    • سلام وقت شما بخیر
      برای ازدواج اجازه پدر دختر باکره لازم است و دختر غیر باکره و مرد عاقل و بالغ نیاز به اجازه گرفتن از پدر خود برای انجام خواستگاری و ازدواج ندارند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *