در این مقاله به بررسی رویه قانونی تنفیذ وصیت نامه و دادخواست تنفیذ وصیت نامه، که توسط موسسه حقوقی و داوری بین المللی طلیعه عدالت و مهر پارسیان تحت سر پرستی جناب آقای محمدرضا مهری متانکلائی منتشر می شود، پرداخته شده است.
دادخواست تنفیذ وصیت نامه، در دادگاه های خانواده قابل طرح است. بر اساس اصل مالکیت، اشخاص آزادانه مختار اند که در اموال و حقوق مالی خود هرگونه تصرفی را که مطلوب است، بنمایند و در این رابطه قانون، به موجب این اصل، اختیار کامل را می دهد.
در اصل مالکیت، اشخاص می توانند عین یا منافع اموال خود را به هر شخصی که می خواهند منتقل کنند، حال سبب انتقال بطور معوض باشد و یا بطور غیر معوض باشد. ولی بر اساس قاعده “لاضرر” که بر اصل مالکیت حاکم است، افراد نمی توانند در اموال خود تصرفی نمایند که موجب ایجاد ضرر به غیر گردد و اگر اقدام به چنین عملی نمایند، شخص متضرر می تواند از اقدام او جلوگیری نماید و بر اساس قواعد عام مسئولیت مدنی مطالبه خسارت کند.
یکی از طرق انتقال مال و تصرف شخص در اموال خود، عمل حقوقی وصیت است، در واقع این عمل برای مواقعی است که شخص بعد از زمان فوت خود قصد داشته باشد، که در اموال و حقوق مالی خود آنگونه که میخواسته است تصرف شود و بر حسب اینکه مالی از اموال وی به شخص دیگری مجانا تملیک شود و یا شخص دیگری عملی را برای او انجام دهد.
در قانون این عمل دارای محدودیت هایی است که شخص نمی تواند آن را دستاویزی برای تصرف همه اموال و حقوق مالی خود از زمان بعد از مرگ خود قرار دهد. شخص می تواند در زمان حیات هرگونه تصرفی را نسبت به همه اموال خود در قالب هر ماهیت حقوقی غیر از وصیت انجام دهد.
جهت دریافت مشاوره در خصوص تنفیذ وصیت نامه با گروه مشاوره تخصصی موسسه مهر پارسیان از طریق شماره تماس های 88663925 یا 88663926 یا 88663927 با ما در ارتباط باشید.
ماهیت وصیت نامه
وصیت نامه عمل حقوقی است که به موجب آن، شخصی تعیین می کند که مقدار معینی از اموال خود را به دیگری بعد از فوت، مجانا تملیک شود و یا اینکه عملی صورت گیرد. در وصیت نامه، شخص باید اختیار داشته و اهلیت داشته باشد و شخص مجنون و همچنین سفیه و غیر رشید در امور مالی خود نمی تواند وصیت کند.
اختیار موصی برای تصرف در اموال خود به جهت وصیت نامه
اگر چه هر شخصی می تواند آزادانه در اموال خود هرگونه تصرفی داشته باشد ولی این اختیار به حکم قانون در مورد شخص در وصیت، شامل حال او نمی شود و نمی تواند بیش از مقدار تعیین شده در قانون در مال خود تصرف نماید. شخص می تواند هر عمل حقوقی را مستقیما نسبت به مال خود انجام دهد ولی چون که بعد از فوت موصی، ورثه وی مالکین بالقوه و در نتیجه بالفعل اموال وی می شوند، نمی تواند در حقوق مالی خود به موجب وصیت تصرفی کند که بعد از فوت به ضرر ورثه باشد.
میزان تعیین شده، مجاز و قانونی در قانون برای وصیت در مورد اموال، 1/3 (یک سوم) می باشد. بنابراین چون وصیت بعد از فوت موصی دارای اثر قانونی خود می شود و اگر بیش از 1/3 (یک سوم) باشد چون متعلق به ورثه می باشد و در حق ورثه که مالکین بالفعل می شوند، خلل ایجاد می گردد و به ضرر آن ها خواهد بود در نتیجه میزان مازاد بر 1/3 (یک سوم) دارای اعتبار قانونی خود نخواهد بود و شخصی که وصیت به نفع او شده است (موصی له) مالک مازاد بر 1/3 (یک سوم) نخواهد بود.
عدم نفوذ و تنفیذ وصیت نامه
عدم نفوذ معامله، به حالتی اطلاق می شود که شخصی در حقوق و اموال شخص دیگر تصرف و به نمایندگی از او اقدام می کند که بیش از مقدار معین و اختیار داده شده است، در این صورت، نسبت به مقداری که اجازه داده نشده است، معامله دارای هیچ اثر حقوقی نخواهد بود ولی معامله هم باطل نخواهد بود. در صورتی که اصیل یا مالک که نماینده او اقدام کرده است، اقدامات نماینده خود را قبول کند، معامله دارای اثر حقوقی خود خواهد بود که به این حالت تنفیذ می گویند و در صورتی که مالک معامله را رد نماید در نتیجه معامله باطل خواهد بود و دارای هیچگونه اثر حقوقی نخواهد بود.
تکلیف قانونی در مورد درخواست تنفیذ وصیت نامه غیر نافذ
موصی در هنگام تنظیم وصیت، نمی تواند بیش از 1/3 (یک سوم) اموال خود را وصیت کند و در صورتی که اقدام به وصیت بیش از 1/3 (یک سوم) اموال خود نماید. در اصطلاح حقوقی وصیت نامه نسبت به مازاد وصیت شده غیر نافذ و نامعتبر خواهد بود و بعد از فوت موصی دارای اثر حقوقی نخواهد بود ولی نسبت به مازاد باطل هم نمی باشد.
با توجه به اینکه ورثه، خود بعد از فوت موصی مالکین بالفعل اموال متوفی هستند، نسبت به مازاد که در تملک آن ها می باشد می توانند تصمیم بگیرند که َآن را قبول و تنفیذ نمایند، که در این صورت مقدار مازاد به تملک موصی له در می آید که این خود می توانند به صورت معوض، مازاد وصیت نامه را تنفیذ نمایند و موصی له ثمن مازاد را پرداخت کند و یا اینکه مجانا مازاد وصیت را تنفیذ و منتقل کنند و یا اینکه آن را رد نمایند که در این صورت مقدار مازاد همچنان در تملک ورثه باقی خواهد ماند.
مرجع صالح برای رسیدگی به وصیت نامه غیر نافذ
بعد از فوت مالک، برای تصفیه اموال و دیون و مطالبات متوفی اقدام می شود. بنابراین در ابتدا تحریر ترکه آغاز می گردد و بعد بر اساس قانون به وصایا و دیون متوفی رسیدگی می گردد و دادگاه برای تصفیه ترکه، مدیر تعیین می کند. با توجه به اینکه تصفیه دیون متوفی از امور حسبی و در صلاحیت دادگاه محل متوفی می باشد، در این صورت رسیدگی به وصیت متوفی و اجرای آن هم در صلاحیت همین دادگاه خواهد بود. اگر وصیت نامه از مواردی باشد که بیش از ثلث اموال متوفی باشد در این صورت نسبت به مازاد اموال وصیت شده، دادگاه تصمیم گیری می کند و تنفیذ و یا عدم تنفیذ ورثه به عنوان مالکین قانونی آن مطالبه می کند.
وکیل متخصص دعوی تنفیذ وصیت نامه
موسسه حقوقی و داوری بین المللی طلیعه عدالت و مهرپارسیان تحت سرپرستی جناب آقای محمدرضا مهری متانکلائی به عنوان بهترین وکیل در زمینه نفیذ وصیت نامه و امور مالی متوفی همراه با تیم وکلای تخصصی اقدام به مشاوره و قبول دعاوی می کند.
جهت دریافت مشاوره در خصوص تنفیذ وصیت نامه با گروه مشاوره تخصصی موسسه مهر پارسیان از طریق شماره تماس های 88663925 یا 88663926 یا 88663927 با ما در ارتباط باشید.
نشانی دفتر وکالت وکیل تنفیذ وصیت نامه در تهران
میدان ونک- ابتدای بزرگراه حقانی- خیابان گاندی جنوبی- خیابان چهاردهم- پلاک 14- طبقه 4- واحد 9 و 10
تلفن های تماس ثابت با دفتر موسسه مهر پارسیان (محمدرضا مهری متانکلائی) در تهران
تماس با دفتر وکیل آنلاین خارج از ساعات اداری و تعطیلات و ارسال پیام از طریق خط تلفن همراه
ارسال پیام از طریق شماره واتس اپ و تلگرام
پس از ارسال پیام شکیبا باشید تا جهت وقت مشاوره حضوری یا آنلاین هماهنگی صورت گیرد
حداکثر ظرف 12 ساعت وقت مشاوره تنظیم و به شما اعلام خواهد شد
دفتر وکالت مهر پارسیان – محمدرضا مهری متانکلائی وکیل پایه یک دادگستری
خدمات دفتر وکالت و امور حقوقی بین المللی محمدرضا مهری متانکلائی
مشاوره حقوقی آنلاین با وکلای پایه یک دادگستری در موضوعات تخصصی در همه ساعات شبانه روز
مشاوره حقوقی حضوری با وکیل تخصصی جرایم اقتصادی
قبول وکالت دادگستری بدون حضور موکل در دفتر وکیل
خدمات وکالت ایرانیان خارج از کشور در ایران
وکالت ایرانیان در سایر کشورها توسط وکیل رسمی
بهترین وکیل مهاجرت بین المللی در تهران
معرفی بهترین وکیل کیفری تهران
بهترین وکیل ملکی تهران
معرفی بهترین وکیل دعاوی پولی و بانکی تهران
بهترین وکیل خانواده تهران
معرفی بهترین وکیل دادگاه تجدیدنظر
بهترین وکیل اعاده دادرسی و دیوان عالی کشور
معرفی بهترین وکیل فرجام خواهی
سلام وقت بخیر وصیت نامه عادی بعد از 15 سال از فوت پدرم توسط یکی از وراث اعلام که دست خط پدرم نیست ولی امضا ایشون رو یکی دوتا از صفحات هستش من هم به عنوان وصی در یکی از صفحه ای که پدر امضا کرده اعلام شده، من هم امضا کردم همچنین برادر دیگرم نیز به عنوان ناظر فقط در همان صفحه امضا کردن (البته من و برادرم به عنوان وصی و ناظر متن وصیت همان صفحه را امضا کردیم)
ضمنا وصیت نامه به خط کسی که به عنوان شهود در زیر وصیت نامه امضا نموده است و در قید حیات می باشد
ضمنا پدر خودش کارمند بوده و سواد کافی جهت نوشتن وصیت نامه داشته است
حال با توجه به اینکه ممکن است مابقی صفحات بدون امضا بعد از فوت پدر تغییر کرده باشد شهادت نویسنده می تواند باعث تنفیذ وصیت نامه شود یا خیر؟
ایا میشه درخواست ابطال وصیت نامه را داد و چقدر متحمل است وصیت نامه باطل شود؟
با سلام و وقت بخیر
طبق قانون فقط همان صفحه که دارای امضا است قابلیت استناد داشته و وصیت، خودنوشت باید به خط و امضا خود موصی باشد
حال اگر وصیتنامه مطابق قانون تنظیم نشده باشد و وصیتنامه خودنوشت به خط خود موصی نباشد ولی برخی از وراث به صحت وصیتنامه اقرار کرده باشند ( وصیتنامه را امضا کرده باشند ) امضاکنندگان در حدود اقرار خود ملزم به اجرا مفاد وصیتنامه می باشند. ولی نسبت به وراثی که وصیتنامه را امضا نکرده باشند نافذ نیست و میتوانند درخواست ابطال نسبت به سهم خود مطرح نمایند.