امروز با موضوع مهریه عندالاستطاعه و راههای وصول آن با شما هستیم.
مهم ترین حق مالی زن، در ازدواج همیشگی و یا ازدواج موقت، بنا به اجماع نظر علمای حقوق خانواده، مهریه است.
مهریه تعهدی مالی و حقوقی از سوی مرد است که جهت اطمینان خاطر زن و دلگرمی وی به زندگی مشترک طی تعالیم قرآنی و همچنین تایید دین اسلام، ایجاد شده است.
اما جامعه ایرانی هم خیلی زود مهریه را پذیرفت، در همه کشورهای دنیا، حقوق مالی برای زوجه، قرار داده میشود. گاهی تحت عنوان تملیک نصف دارایی هنگام طلاق و یا دارا شدن نصف اموال مرد در صورتی که بی دلیل اقدام به استفاده از حق طلاق نماید.
اما همین حق مالی دربرخی موارد از گردن مرد ساقط میشود و زن امکان مطالبه مهریه را ندارد.
نکات مهم در بررسی موضوع مهریه عندالاستطاعه
آیا امکان تبدیل مهریه عندالاستطاعه به مهریه عندالمطالبه وجود دارد؟
هزینه وکیل برای وصول مهریه عندالاستطاعه چگونه تعیین و دریافت می شود؟
بهترین وکیل جهت مشاوره حقوقی نحوه تعیین مهریه در ایران کیست؟
آیا امکان وصول مهریه عندالاستطاعه برای ایرانی های مقیم خارج از کشور وجود دارد؟
استطاعت
در مهریه عندالاستطاعه، که جهت جلوگیری از اقدام به مطالبه مهریه، بلافاصله بعد از عقد، توسط بعضی از خانم ها انجام می شد، امکان پرداخت و توانایی مالی مرد جهت پرداخت مهریه، شرط مطالبه مهریه توسط زن، قرار داده شده است.
به دیگر مفهوم، زوجه تا قبل از اثبات توانایی شوهر در پرداخت مبلغ مهریه، امکان مطالبه یا وصول مهریه را ندارد. بار اثبات توانایی مرد، به گردن زن قرارداده شده و در این گونه موارد زن مدعی و شوهر منکر است.
راه مطالبه و وصول مهریه عندالاستطاعه
براساس توافق طرفین درهنگام عقد ازدواج اعم از دائم و یا موقت، در تعیین مهریه عندالاستطاعه، این توافق بر اساس ماده 10 قانون مدنی معتبر و قابل اجراست. پس زن نمیتواند هر زمان که مایل بود، مهریه خود را مطالبه نماید بلکه ابتدا باید اثبات نماید که شوهر توان پرداخت مهریه وی را، با درنظر گرفتن مستثنیات دین، دارد.
نحوه اثبات توانایی شوهر درپرداخت مهریه چگونه است؟
اگر شوهر اموالی دارد و آنها را از همسرش مخفی نموده، براساس قانون، امکان اخذ استعلام از بانک مرکزی، اداره راهنمایی و رانندگی و سازشمان ثبت اسناد و املاک کشور، جهت اطلاع از داراییهای مرد وجود دارد.
چگونه میتوان از اموال و داراییهای شوهر مطلع شد؟
کافی است با مراجعه به دفتر رسمی ازدواج که از طریق آن ازدواج زوجین به ثبت رسیده است، درخواست صدور اجراییه نمود.
با درخواست ذینفع و یا وکیل وی، سردفتر اقدام به صدور اجراییه و ابلاغ به شوهر نموده و شوهر مکلف به پرداخت مهریه زن میباشد اما اگر شوهر اقدامی جهت پرداخت مهریه انجام نداد، با تشکیل پرونده در اداره اجرای اسناد رسمی ثبت، میتوان درخواست استعلام از بانک مرکزی، اداره ثبت اسناد و املاک کشور و یا اداره راهنمایی رانندگی جهت اطلاع از داراییهای شوهر و آنها را توقیف نمود.
استعلام داراییهای شوهر از طریق دادگاه
به نظر می رسد که بتوان در دادگاه خانواده، دعوی با موضوع اثبات دارایی مرد طرح نمود و دادگاه با استعلام از مراجع مذکور، نسبت به کشف داراییهای مرد اقدام نمود.
اما راه دیگری که وجود دارد، دادخواست تامین دلیل از شورای حل اختلاف نیز میتواند باشد. هرچند با توجه به صلاحیت عام دادگاه خانواده در مسائل خانواده و لزوم طرح همه دعاوی خانواده در دادگاه خانواده، بر اساس قانون جدید حمایت خانواده، راه دوم را دشوار می نمایاند ولی باید منتظر رویه قضایی در این مورد بود تا بتوان بهترین و آسانترین راه را معرفی کرد. در هر صورت مشاوره با وکیل متخصص خانواده جهت وصول مهریه عندالاستطاعه، با توجه به امکان انتقال اموال توسط مرد و خروج عمدی وی از استطاعت نیز بحث مفصلی است که در ادامه خواهد آمد.
معامله صوری به قصد فرار از دین
گاهی اوقات، شوهر برای خروج عمدی از اثبات توانایی وی درپرداخت مهریه توسط زن، تمام یا بخشی از اموال خود را به صورت غیر واقعی به اشخاص ثالث منتقل می نماید.
در صورت اثبات این موضوع وتقلب مرد، انتقال دهنده و انتقال گیرنده در صورت اطلاع و تبانی، مسئولیت کیفری داشته و علاوه بر ابطال معامله صوری، اموال منتقل شده قابل استرداد و توقیف جهت و صول مهریه هستند.
در این گونه موارد باید شکایت کیفری از طرف زن یا وکیل وی طرح شود و نیازی به دادخواست نیست مگر اینکه مال در اثر انتقال های بعدی دست به دست شده باشد که لزوم طرح دادخواست ابطال سند و معامله، بدیهی است.
حق حبس در مهریه عندالاستطاعه
موضوع مهم در مهریه عندالاستطاعه، امکان استفاده زن از حق حبس میباشد. حق حبس یعنی، زوجه میتواند تازمان پرداخت مهریه نسبت به تمکین جهت عمل زناشویی، خودداری نماید، حال با توجه به اینکه مهریه عندالاستطاعه، در صورت عدم توان مرد درپرداخت مهریه، قابل مطالبه نیست، آیا باز هم زوجه میتواند از حق حبس استفاده نماید؟
پاسخ این سول قطعا منفی است. در صورت عدم توانایی مرد در پرداخت مهریه عندالاستطاعه، زن نمیتواند تمکین خاص را منوط به پرداخت مهریه نموده و از حق حبس استفاده کند چرا که معلوم نیست شوهر چه زمانی مستطیع میشود و این با فلسفه ازدواج مغایر است. اما در جایی که مرد توان پرداخت مهریه را دارد، امکان استفاده زن از حق حبس وجود دارد و زن میتواند تا زمان پرداخت مهریه از تسلیم شده برای رابطه جنسی خودداری نماید.
البته شرط استفاده از حق حبس، باکره بودن زوجه است.
مرجع درخواست وصول مهریه عندالاستطاعه
با توجه به قانون برنامه ششم توسعه، تمامی دیونی که به موجب سند رسمی برعهده شخصی قرار میگیرد، لازم است ابتدا از طریق اداره اجرای اسناد رسمی ثبت اسناد، پیگیری شوند. در مهریه عندالاستطاعه با توجه به اینکه بدون معرفی اموال و دارایی مرد، اصولا امکان مطالبه مهریه وجود ندارد، تنها راه ممکن جهت مطالبه و وصول مهریه، اقدام از طریق اداره اجرای اسناد رسمی ثبت اسناد میباشد.
وکیل متقاضی و یا خود وی با مراجعه به دفتر رسمی ازدواج، درخواست صدور اجراییه نموده و پس از صدور و ابلاغ اجراییه توسط سردفتر ازدواج، با درخواست ذینفع پرونده در اداره اجرای اسناد رسمی ثبت تشکیل و نسبت به جری تشریفات قانونی اقدام خواهد شد.
لازم به ذکر است در مطالبه و وصول مهریه تفاوتی بین ازدواج دائم و موقت وجود ندارد اما اگر ازدواج موقت براساس سند رسمی نباشد و فقط بین زن و شوهر و شاهد ثبت شده باشد با توجه به رسمی نبودن سند ازدواج موقت، باید ازطریق دادگاه خانواده اقدام نمود.
مدارک لازم جهت مطالبه مهریه عندالاستطاعه
- سند ازدواج یا رونوشت آن
- کارت ملی وشناسنامه
- مدرکی که دارایی مرد راثابت نماید
- وکالتنامه وکیل در صورتی که پرونده توسط وکیل پیگیری میشود
وکیل متخصص در وصول مهریه عندالاستطاعه
قبل ازهرگونه اقدام حقوقی و قرارداد، که ازدواج مهم ترین آنها میباشد، مشاوره با وکیل متخصص حقوق خانواده، میتواند از بروز مشکلات بعدی جلوگیری نماید وبنا به نظر استاد مسلم حقوق و سرپرست گروه وکلای مهر، محمدرضا مهری، طلاق قبل از ازدواج، بهترین نظریه جهت پیشگیری از اختلافات احتمالی خانوادگی میباشد.
021-88795408
021-88796143
09120067665
در خارج از ساعات اداری اعلام شده و جهت مشاوره آنلاین با وکیل متخصص مهریه نیز میتوانید از طریق تکمیل فرم از طریق سایت گروه وکلای مهر اقدام فرمایید.
دفتر وکالت محمدرضا مهری وکیل و مشاور حقوقی خانواده