امروز با معرفی وکیل دعاوی خانوادگی با شما هستیم.

  • آیا شما به وکیل مجرب در دعاوی خانوادگی نیاز دارید؟
  • آیا مراتب حقوقی دعاوی خانوادگی را می دانید؟
  • آیا از آخرین تغییرات و اصلاحات در مورد دعاوی خانوادگی اطلاع دارید؟

مقاله ی حاضرکه توسط مشاورین موسسه حقوقی مهر پارسیان برای شما عزیزان به رشته تحریر در آمده است در خصوص وکیل دعاوی خانوادگی، مراتب حقوقی دعاوی خانوادگی، بهترین وکیل دعاوی خانوادگی، مقررات کلی دعاوی خانوادگی مطابق با قانون حمایت خانواده مصوب 1392 می‌باشد.

دعاوی خانوادگی چیست؟

جایگاه ارزشمند خانواده به عنوان اصلی ترین نهاد اجتماعی بوده و در مکاتب حقوقی به مفهوم عام و در جوامع امروزی  به مفهوم خاص حقوق خانواده قسمت مهمی را به خود اختصاص داده است.

حقوق خانواده در حقوق ایران بخش مهمی از احکام را به خود اختصاص داده است واخیرا تغییرات عمده در این حقوق اعمال شده است.

در حقوق فعلی ایران حمایتهای قانونی زیادی از نهاد خانواده بعمل میاید به عنوان مثال دراصل21 قانون اساسی تشکیل دادگاه‌های صالح برای حفظ کیان خانواده پیش بینی شده و قوانین مربوط به خانواده و دادگاه های خانواده و قانون مدنی هرکدام جداگانه به تبیین امور مربوط به خانواده و ویژگی های آن پرداخته اند.
خانواده از حیث حقوقی پس از ازدواج بین زن و مرد شکل می گیرد و طبق قانون مدنی ایران ازدواج اعم از دائم و منقطع می‌باشد.

نهاد نکاح از نهاد های حقوقی خاصی مانند مهریه – خواستگاری -نفقه –حضانت ولایت پدری و سایر موارد تشکیل شده است که ذیلا مختصرا آنها را توضیح می دهیم.

مصادیق دعاوی خانوادگی 

باید گفت که با توجه به اینکه ماده ۴ قانون جدید حمایت خانواده به صلاحیت‌ دادگاه‌های خانواده اشاره کرده، مواردی را که در این ماده اشاره شده است نیز می‌توان به عنوان دعاوی خانوادگی عنوان کرد. این دعاوی در ۱۸ بند به شرح ذیل آمده است :

  • نامزدی و خسارات ناشی از برهم زدن آن
  • نکاح دائم ، موقت و اذن در نکاح
  • شروط ضمن عقد نکاح
  • ازدواج مجدد
  • جهیزیه
  • مهریه
  • نفقه زوجه و اجرت المثل ایام زوجیت
  • تمکین و نشوز
  • طلاق ، رجوع فسخ و انفساخ نکاح ، بذل مدت و انقضای آن
  • حضانت و ملاقات طفل
  • نسب
  • رشد ، حجر و رفع آن
  • ولایت قهری ، قیمومیت و امور مربوط به ناظر و امین اموال محجوران و وصایت در امور مربوط به آنان
  • نفقه اقارب
  • امور راجع به غایب مفقود الاثر
  • سرپرستی کودکان بی سرپرست
  • اهدای جنین
  • تغییر جنسیت (ز سال ۱۳۷۶ تصمیم جدی درباره این نوع از دعاوی گرفته شداما در قانون خاصی به آن اشاره نشده بود که خوشبختانه قانون جدید، این دعاوی را نیز جزو صلاحیت‌های رسیدگی معرفی کرده است )

تغییرات حاصله در قانون جدید حمایت خانواده 

نخستین قانون در زمینه دعاوی خانوادگی، قانون حمایت خانواده مصوب ۱۳۴۶ و اصلاحیه آن در سال ۱۳۵۳ بود و این قانون جزو نخستین قوانینی است که به دعاوی خانوادگی پرداخته است، مطابق تاکید قانونگذار در این قانون دعاوی بین زن و شوهر باید در دادگاه حل و فصل شود و تا قبل از آن دادگاهی به صورت اختصاصی در این زمینه وجود نداشت.

اما با تصویب قانون جدید حمایت خانواده تشکیل دادگاه خانواده به طور خاص الزامی شد و مطابق ماده 1 قانون حمایت خانواده به منظور رسیدگی به امور و دعاوی خانوادگی قوه قضاییه موظف است ظرف 3 سال از تاریخ تصویب این قانون در کلیه حوزه های قضایی شهرستان به تعداد کافی شعبه دادگاه خانواده تشکیل دهد و تشکیل این دادگاه در حوزه های قضائی بخش به تناسب امکانات به تشخیص رئیس قوه قضائیه موکول می‌شود.

در قانون جدید حمایت از خانواده تعدد قضات یکی از ابداعات این قانون می‌باشد.

ماده ۲ قانون جدید حمایت از خانواده اشعار می دارد که به دلیل تخصصی بودن و اهمیت دعاوی خانوادگی، این دادگاه با حضور رئیس یا دادرس علی البدل و قاضی مشاور زن تشکیل می‌شود.

همچنین در ماده ۳ قانون جدید تاکید شده است که قاضی دادگاه خانواده باید متاهل بوده و چهار سال سابقه قضایی داشته باشد.

همچنین طبق اصل کلی دعوا باید در محل اقامت خوانده طرح شود اما در قانون جدید حمایت خانواده به زن اجازه داده شده است در محل سکونت خودش به طرفیت زوجه طرح دعوا کند.

 این یکی از تسهیلاتی است که در قانون جدید حمایت خانواده برای زنان در نظر گرفته شده است.

همچنین مطابق ماده ۱۴ قانون جدید حمایت خانواده در صورتی که زوجین یا هر یک از آنان مقیم خارج باشد، دادگاه محل اقامت طرفی که مقیم ایران است، صالح است که البته این موضوع مانع از صلاحیت دادگاه‌های خارج نیست.

همچنین در این ماده گفته شده است در صورتی که طرفین مقیم خارج باشند و محل سکونت موقت در ایران داشته باشند، دادگاه ایران نیز صالح است.

یکی از نوآوری‌های قانون جدید حمایت خانواده ( ماده 16) ایجاد مراکز مشاوره است.این نهاد باید به منظور ایجاد سازش بین طرفین گام بردارد و چنانچه در نهایت این سازش ایجاد نشد، طرفین می‌توانند از هم جدا شوند.

تعیین سقف پرداخت مهریه تا 110 سکه

به این معنا نیست که زوجین نمی‌توانند بیشتر از ۱۱۰ سکه به عنوان مهریه تعیین نمایند بلکه ماده ۲۲ قانون جدید حمایت خانواده بیانگر این نکته است که برای دریافت مهریه بالاتر از این مقدار از زوج، باید استطاعت وی اثبات شود.

قانونگذار در قانون جدید حمایت خانواده سقف مهریه را برای ضمانت اجرای کیفری تعیین کرد، به این صورت که مطابق ماده ۲۲ این قانون سقف مهریه ۱۱۰ سکه تعیین شد. بنابراین تا ۱۱۰ سکه امکان اعمال ضمانت اجرای کیفری در صورتی که زوج معسر نباشد و از دادن مهریه خودداری کند وجود دارد.

یکی دیگر از نکاتی که در قانون جدید حمایت خانواده به آن اشاره شده،موضوع ثبت ازدواج موقت است که در سه مورد اجباری شده است

مورد اول توافق طرفین که مطابق آن در صورتی که زوج و زوجه بر ثبت ازدواج توافق کنند، باید این ازدواج ثبت شود.

مورد دوم بارداری است

مورد سوم در صورتی است که ثبت ازدواج به عنوان شرط ضمن عقد پذیرفته شده است.

در قانون جدید حمایت خانواده فصلی به عنوان مجازات‌های کیفری در نظر گرفته شده است. برای مثال به جرم ترک انفاق نیز اشاره و مجازات‌هایی برای آن در نظر گرفته شده است.

مطابق ماده 53 قانون جدید حمایت خانواده هرکس با داشتن استطاعت مالی نفقه زن خود را پرداخت نکند و یا از تادیه سایر اشخاص واجب النفقه امتناع کند به حبس تعزیری درجه 6 محکوم می‌شود.

البته شایان ذکر است که با تصویب این قانون،ماده ۶۴۲ قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۷۵ نسخ شده است.

وکیل دعاوی خانوادگی

موسسه حقوقی و داوری بین‌المللی طلیعه عدالت و مهر پارسیان با تشکیل گروه وکلای مهر و به کارگیری بیش از 100 وکیل پایه یک دادگستری در سطح ایران و در سطح بین‌الملل آماده ی ارائه ی مشاوره حقوقی و قبول وکالت در تمامی زمینه ها می‌باشد.

گروه وکلای رسمی مهر پارسیان، متشکل از وکلای پایه یک دادگستری، کارشناسان رسمی دادگستری در رشته تصادفات و تعیین خسارت در تصادفات رانندگی، قضات بازنشسته و اساتید برتر حقوق در ایران، آماده پذیرش کلیه دعاوی عزیزان در پرونده های خانواده، کیفری، حقوقی و ثبتی می باشد.

جهت انتخاب بهترین وکیل مهاجرتی در ایران، و مشاوره با همکاران موسسه حقوقی و داوری بین المللی طلیعه عدالت و مهر پارسیان، در روزهای شنبه الی چهارشنبه از ساعت 9 الی 18 و پنج شنبه از ساعت 9 الی 14 با شماره های زیر تماس حاصل فرمایید.

  • 021-88795408
  • 021-88796143
  • 09120067665

در خارج از ساعات اداری اعلام شده و جهت مشاوره آنلاین نیز می‌توانید از طریق تکمیل فرم از طریق سایت گروه وکلای مهر اقدام فرمایید.

گروه وکلای رسمی مهر پارسیان

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *