امروز درباره آثار و تبعات حقوقی تغییر جنسیت با شما همراهان همیشگی مهر پارسیان سخن خواهیم گفت.

تغییر جنسیت ، به صورت طبیعی و یا در اثر عمل جراحی، آثار حقوقی در پی خواهد داشت. خلقت انسان وحیوان، به یکی از دو جنس مونث و مذکر، همیشه و درهمه طول تاریخ وجود داشته است. آیا با افرادی روبرو شده اید که با توجه به اینکه از نظر فیزیکی کاملا مرد یا زن هستند ولی از نظر روانی خود را متعلق به جنس مخالف می دانند؟

تعداد بیشتر متولدین در بدو تولد با توجه به آثار ونشانه های بیولوژیکی، مرد یا زن هستند و تعداد کمی نیز قابل الحاق به هیچ کدام از دو جنس نر یا ماده نیستند، به این افراد می‌توان هم دوجنسیتی گفت و هم خنثی قلمداد شوند.

افرادی با این وضعیت در طول زمان تغییر جنسیت داده و یا با انجام عمل جراحی پس از اخذ مجوز از دادگاه ویژه خانواده، تغییر جنسیت می دهند. اما نکته قابل توجه وضعیت حقوقی اشخاصی است که پس از تغییر جنسیت، باید با آن مواجه شوند. مسائلی از قبیل، تغییر اسناد شناسایی وهویتی، ازدواج و فرزند دارشدن افراد دوجنسه، و سایر مسائل حقوقی از مسائلی هستند که به آنها پاسخ خواهیم داد.

نکات مهم

  • آیا از قوانین تغییر جنسیت، اطلاعی دارید؟ پس از صدور مجوز تغییر جنسیت، چه اقداماتی باید انجام شود؟
  • هزینه‌های انجام عمل تغییر جنسیت به عهده چه کسی است؟
  • آیا امکان اخذ مشاوره حقوقی درباره تغییر جنسیت از وکیل خانواده وجود دارد؟
  • مرجع تشخیص صدور مجوز تغییر جنسیت کدام است؟ آثار حقوقی تغییر جنسیت چیست؟

مشاورین حقوقی خانواده گروه وکلای مهر به سوالات شما پاسخ می دهند.

دوجنسیتی یا خنثی

درمواردی که درابتدای تولد، آثار دوگانه ظاهری در فرد نشان از دو جنسه بودن وی دارد، بهتر است تا مشخص شدن جنسیت غالب، هیچ گونه عمل جراحی انجام نشود چون این خطر وجود دارد که جنس غالب بعدا با بلوغ شخص تغییر نماید.

  • علامت های جسمی، اولین و شایع ترین علامت دو جنسیتی ها یا به اصطلاح فقهی خنثی، داشتن آلت های مردانه و زنانه به صورت همزمان می‌باشد و هیچ کدامک از این علایم غالب نیست.
  • اعضای تولید مثل، مانند اینکه شخصی هم بیضه و هم رحم داشته باشد. این مورد مشهود نیست و با معاینه تخصصی قابل تشخیص است.
  • شکل کروموزمها، ممکن است فردی هم کروموزم زنانه و هم مردانه داشته باشد و هیچ کروموزمی غالب نباشد مانند اشخاص دارنده کروموزومxxy و یا xyy که نمیتوان فرد غالب راشناسایی کرد.
  • غده های جنسی، که در مردان بیضه ها و در زنان تخمدان ها هستند. هرگاه غده غالب مشخص نباشد این فرد دچار اختلال جنسی است.
  • میزان هورمونهای جنسی، تعداد هورمونهای جنسی که نتواند غلبه جنسی فرد را مشخص کند، از جمله اختلالات جنسی محسوب می‌شود

اشخاص مبتلا به اختلال جنسی یا خنثی از بیماران جنسی که نیاز به تغییر جنسیت دارند محسوب نمی شوند اما ممکن است به دلیل وضعیت روحی و فشار افکار خانواده و اجتماع، ممکن است تن  به تغییر جنسیت دهند.

تراجنسی- ترانس سکشوال

افرادی که جنسیت آنها از نظر ظاهری کاملا مشخص است اما از نظر روحی و روانی خود را عمیقا متعلق به جنس مخالف می دانند، تراجنسی محسوب می شوند. این افراد با توجه به اعتقاد عمیق درونی بر تعلق به جنس مخالف، ظاهر خود رابا جنسیتی که به آن متعلق نیستند نیز منطبق می نمایند.

این افراد اعتقاد عمیق به تغییر جنسیت از طریق عمل جراحی وتبدیل به جنس مخالف دارند. امکان طرح پرونده تغییر جنسیت برای افراد تراجنسی، پس از معاینه پزشکی قانونی و تایید پزشکی قانونی از سوی دادگاه خانواده برای این افراد وجود دارد.

تراجنسیتی – نرانس جندر

تراجنسیتی ها یا ترانس جندر ها، گاهی اوقات مشکلی با وضعیت ظاهری خود ندارند و خود را درهیچ یک از جنسیت های زن یا مرد نمی یابند. این افراد احساس می‌کنند که از نظر طبقه اجتماعی در جنسیت خود نیستند و به جنس مخالف تعلق دارند یعنی در عین حالیکه وضعیت ظاهری خود را حفظ می‌کنند تمایل شدید به ایفای نقش جنس مخالف را در مقابل هم جنس خود دارد.

هم جنس بازان غالبا  در این دسته قرار می گیرند و هیچ تمایلی جهت تغییر جنسیت هم ندارند. ازدواج همجنس بازان درکشورهایی مانند انگلستان و هلند، آزاد است. رژیم صهیونیستی هم،  ازدواج هم جنس بازان را پذیرفته و در بسیاری از کشورها، ازدواج همجنس بازان آزاد است.

تغییر جنسیت فیزیکی

تغییر جنسیت فیزیکی، نیاز به اخذ مجوز از دادگاه خانواده و تیم پزشکی متخصص در بسیاری از رشته های پزشکی دارد. متخصص اورولوژی، متخصص جراحی زنان و زایمان و همچنین متخصص جراحی پلاستیک، از پزشکان ضروری جهت انجام عمل های جراحی مربوط به تغییر جنسیت محسوب می شوند.

در این حالت از تغییر جنسیت که در قوانین ایران هم پذیرفته شده ورسیدگی به آن طبق قانون حمایت خانواده مصوب 1391 در صلاحیت دادگاه خانواده قرارگرفته است، پس از تغییر جنسیت، اداره ثبت احوال با دستور دادگاه نسبت به تغییر اسناد هویتی اقدام خواهد کرد.

تغییر هویت حقوقی  در تغییر جنسیت

با توجه به عدم تفاوت حقوق زنان و مردان در اتحادیه اروپا و انگلستان، پس از تغییر جنسیت فقط اسناد هویتی آنها تغییر می‌کند اما در حقوق ایران، تغییر جنسیت باعث تغییر حقوق شخص و دارای تبعات حقوقی از قبیل ارث، وضعیت نظام وظیفه، نفقه، عده و سایر موارد می‌شود. با تغییر جنسیت، همه این حقوق متحول می‌شود.

در قانون تغییر جنسیت انگلستان، افراد تراجنسیتی یا همجنس بازان، می‌توانند بدون تغییر جنسیت، وضعیت حقوقی خود راتغییر دهند ونیازی نیست که از نظر فیزیکی و هورمونی تغییر جنسیت دهند. درانگلستان نیز مانند ایران، نیاز به تایید پزشک قانونی و روانپزشک جهت تغییر جنسیت می‌باشد.

در همه نظام های حقوقی، پس از تایید دادگاه و انجام تغییر جنسیت، نسبت به تغییر مشخصات ونام شخص متقاضی، اقدام خواهد شد.

تغییر جنسیت در ایران

از سال 1364 که فتوای معروف مجوز تغییر جنسیت توسط امام خمینی، صادر گردید، موضوع تغییر جنسیت درایران به طور رسمی مجاز شد. طبق فتوای امام خمینی در تحریر الوسیله تغییر جنسیت در دو مورد قابل پذیرش است. اول اینکه فرد احساس سنخیت بیشتری با جنس مخالف داشته باشد و دومین مورد هم در مواردی که فرد خنثی بخواهد با انجام عمل جراحی خود را به شکل یکی از جنس هل در آورد.

تغییر جنسیت با توجه به این فتوا، و عدم وجود قانون تغییر جنسیت و یا اینکه در قوانین مصادیقی برای آن تعریف شده باشد، رسیدگی می‌شود.

خدمات موسسه حقوقی مهر پارسیان

با توجه به حقوقی بودن ماهیت تغییر جنسیت و آثار و عواقب حقوقی موضوع تغییر جنسیت، بهترین گزینه، اخذ مشاوره حقوقی از وکیل خانواده و متخصص در دعاوی خانواده می‌باشد. امکان تعیین وقت مشاوره به صورت آنلاین نیز از طریق وبسایت موسسه وجود دارد.

برای دریافت مشاوره کیفری با وکیل پایه یک دادگستری و عضو گروه وکلای مهر، همه روزه از ساعت‌های 19 الی9 و پنجشنبه‌ها 15 الی9 با شماره‌های زیر تماس حاصل فرمایید.

  • 021-88799562
  • 021-88795408
  • 021-88796143
  • 09121281014
  • 09120067665

تعیین وقت مشاوره حضوری با وکیل پایه یک دادگستری، درخواست مطالعه پرونده توسط وکیل پایه یک دادگستری، درخواست وقت مشاوره با محمدرضا مهری، مدیر موسسه حقوقی مهر پارسیان، از طریق مدیر داخلی دفتر گروه وکلای مهر امکان پذیر است.

  • 09120067669

موسسه حقوقی مهر پارسیان

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *